‘Samen verantwoordelijk voor veiligheid’

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Bij Tummers doen we er daarom alles aan om alle medewerkers een veilige werkplek te bieden. Arbo-coördinator John van Daele houdt zich bezig met de veiligheid binnen Tummers, maar dat ligt natuurlijk niet alleen bij hem. Het valt of staat ook met het gedrag van collega’s. Veilig werken doe je samen en is zeker voor een metaalbewerkings- en machinebouwbedrijf als Tummers van groot belang!

Binnen Tummers zijn we dagelijks bezig met veiligheid en milieu, maar op 28 april – Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk – staat John daar nog eens extra bij stil. ‘’Bij Tummers doen we het erg goed. 3,5 jaar geleden is er voor het laatst een incident geweest en dat wil toch wel zeggen dat we met zijn allen bewuster bezig zijn met veiligheid op de werkvloer. Met ons nuchtere verstand doen we niet alles even snel-snel meer en dat betaalt zich uit. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de verleiding “om het even snel te doen” er niet meer is. We slaan daarmee op gebied van veiligheid vaak snel een stapje over met alle mogelijke gevolgen van dien. Een bedrijfsongeval plan je niet het overkomt je. Ik zeg dus altijd: zie je collega’s onveilig werken? Spreek elkaar er dan op aan. Zo blijft ieders werkomgeving veilig en verantwoord’’, aldus John.

Het bovenstaande neemt natuurlijk niet weg dat waar in de meeste bedrijven de welbekende valkuilen liggen Tummers daar geen uitzondering in is. John: ‘’Denk bijvoorbeeld aan de welbekende ‘productie gaat voor’ of ‘Je gaat toch niet iedere keer die gordel aan doen als je eventjes gebruik maakt van de heftruck’ uitspraken. Collega’s moeten zich niet gek laten maken en altijd nadenken voor ze gaan handelen. Uiteraard moet het allemaal werkbaar blijven, maar dat soort situaties mogen geen excuus zijn. Het overslaan van simpele alledaagse handelingen kan onschuldig lijken, maar er kan levenslang letsel worden opgelopen en dat moet niemand op zijn geweten willen hebben’’.

 

Veiligheidsrondes en investeringen

John loopt wekelijks over de werkvloer en brengt hierbij alle risico’s in kaart. Afhankelijk van de situatie deelt hij deze met de afdelingsleidinggevende, directie of MT. Indien nodig stellen ze vervolgens samen met hem een plan van aanpak op om de risico’s op voorhand weg te nemen.

Tummers investeert ook graag in een veilige werkomgeving. John vertelt: ‘’Onze productiehallen zijn waar nodig voorzien van professionele lasafzuiging en we keuren onze gereedschappen jaarlijks, in plaats van ééns in de vier jaar. Bij veel van onze klanten gelden strenge veiligheidsmaatregelen en daar hechten wij veel waarde aan. Daarnaast voeren we zelf het beleid dat iedereen in de werkplaats bescherming draagt, inclusief de bezoekers. Al onze monteurs beschikken over een geldig VCA certificaat en we hebben de afgelopen jaren het team van BHV’ers uitgebreid naar 16, waardoor eerste hulp altijd snel ter plaatse is.”

Tot slot begint John nog over de nieuwe locaties die volgens de hoogste veiligheidsnormen worden ingericht. ‘’In het nieuwe magazijn hebben we andere stellingen geplaatst. Daar wordt niet op bezuinigd om ervoor te zorgen dat het logistiek allemaal zo veilig mogelijk is. Ook zijn we bezig met een nieuwe beitserij en dankzij het toepassen van de modernste technieken en maatregelen, zijn werkzaamheden in deze ruimte minder belastend voor het milieu en onze mensen. We laten niets aan het toeval over en ook de werkplaats is op alle fronten verbeterd. Met een nieuwe lasafzuiging en geluidsabsorberende muren en plafonds hebben we een veiligere werkomgeving gecreëerd voor onze mensen, maar ook de directe omgeving ondervindt minder overlast. Verbeteringen waar we meer dan trots op zijn!’’, aldus John.